Olijfolie en kaas, bestel online

Wat is EVO-olie

EVO-olie is een extra vierge olijfolie die wordt verkregen door alleen gezonde olijven te persen met een mechanisch proces. Er wordt gezegd dat de keuze om EVO-olie te gebruiken veel gezondheidsvoordelen heeft: het is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren en antioxidanten.

De Spaanse traditie zegt dat het in de kindertijd bijdraagt ​​aan de juiste groei en vorming van botten, terwijl het voor volwassenen wordt aanbevolen om het cardiovasculaire systeem te beschermen.

Olie en Kaas

Alle kazen gaan uit van een melkbasis, die koe, geit, schaap of een mengsel van de drie kan zijn. De oneindige variaties van kazen zijn mogelijk dankzij de verschillende processen en lokale tradities.

Om de beste olie te kiezen om te combineren met kazen, moeten we eerst de mate van rijping en het vetgehalte begrijpen. De textuur van de kaas en vele andere factoren kunnen het succes van de koppeling bepalen. De combinaties worden vaak bepaald door persoonlijke smaak, maar een eenvoudige indeling kan gemaakt worden door enerzijds de verse en oude kazen te onderscheiden, anderzijds de oliën voor de intensiteit van de fruitige tonen en de bittere en kruidige smaaksensaties.

Een licht fruitige olie, zoals de CHIQUITITA bodega Francisco Gomez, kan perfect worden gecombineerd met een kaas van gemiddelde leeftijd. De reden waarom delicate oliën worden aanbevolen voor dit type kaas, is om de smaak van de grondstof niet te bedekken.


De verse kazen hebben daarin tegen oliën met een gemiddelde intensiteit nodig die een evenwichtige smaak kunnen geven, zoals Extra virgen La Murla van L’Abella Mel

Voor eke kaas is er een pairing

Voor de verschillende kaassoorten gelden dezelfde regels.
Komijn geiten/schapen kaas, met een compacte en vrij smakelijke structuur, kan worden gecombineerd met een olie met een zachte en delicate smaak.
Bij koemelk kazen, die meestal een zoetere smaak hebben, worden meer intense en persistente oliën aanbevolen.
Geitenkazen, met hun intense smaak en aroma, passen goed bij oliën met een gemiddelde intensiteit.
Over het algemeen passen oliën met een delicate smaak goed bij even delicate en verfijnde voedingsmiddelen. De meer hartige oliën, met een ronde smaak en medium intense aroma’s, worden gecombineerd met voedingsmiddelen met meer uitgesproken aroma’s.
Ten slotte passen oliën met een meer bittere en pittige smaak goed bij voedingsmiddelen met een robuustere structuur.

Elke regel heeft een uitzondering

Volgens wat we tot nu toe hebben gezegd, is mozzarella een lichte en delicate kaas, die moet worden gecombineerd met lichte en frisse oliën. Maar het is prima om een ​​bittere, pittige en fruitige olie te combineren met een mozzarella, zonder de smaakbalans te beïnvloeden.
Dit laat ons zien dat het uiteindelijk alleen wij en ons gehemelte zijn die beslissen wat de beste combinatie van smaken is. Het volgen van de richtlijnen en aanwijzingen over de beste combinaties tussen olie en kaas leidt zeker tot goede resultaten … maar uiteindelijk zijn het alleen door gedurfde nieuwe combinaties dat nieuwe en onverwachte smaken worden ontdekt!

En jij? Heb je ooit kaas met mooie olijfolie geprobeerd?